

Het is wereld dierendag, 04 oktober 2020, daar hoort een vegetarisch gerecht bij. We hebben de smaak te pakken van de @Quorn_nl stukjes, deze zijn echt lekker.
Ook super leuk om zelf de teriyaki-saus gemaakt te hebben, met gewone sojasaus wel een hoge zout gehalte. Het was weer een top gerecht.
🍽
It is World Animal Day, October 4, 2020, which includes a vegetarian dish. We got the hang of the @Quorn_nl pieces, these are really tasty.
Also super nice to have made the teriyaki sauce yourself, with regular soy sauce with a high salt content. It was another top dish.
🇳🇱
VEGA TERIYAKIKIP MET SPINAZIE & RIJST
2 personen / 555 kcal per persoon
Ingrediënten:
- 130 gram basmatirijst
- 1½ rode ui
- 1½ eetlepels olijfolie
- 170 gram Quorn stukjes of vega-‘stukjes als van kip’
- 400 gram verse spinazie
- zout
- eigen gemaakte teriyaki-saus woksaus
- 75 ml sojasaus
- 10 ml (rijst)azijn
- 1½ eetlepel honing
- 1½ theelepel knoflook
- 1½ theelepel gemberpoeder
- 1theelepel Chili poeder
Bereiding:
Maak de teriyaki-saus liefst een paar uur van te voren, dan kunnen de smaken goed intrekken. Snijd de knoflook fijn meng het met de sojasaus, azijn, honing, gemberpoeder en Chili poeder en zet het koelkast. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de uien in parten. Verhit een ½ eetlepel olie in een koekenpan en bak de rode ui 8 minuten op middelhoog vuur. Verhit ondertussen de rest van de olie in een wok of hapjespan op hoog vuur en roerbak de stukjes als van kip in 5 minuten goudbruin. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Voeg de woksaus toe en verwarm 1 minuut mee op middelhoog vuur. Serveer de rijst met de Quorn-teriyaki stukjes en leg de gebakken ui erop.
Voedingswaarde per persoon:
Energie: 555 kcal
Eiwit: 27,1 gram
Koolhydraten: 73,2 gram
- waarvan suikers: 16,6 gram
Vet: 13,7 gram
Vezels: 14,2 gram
Zout: 5,6 gram
🇬🇧
VEGA CHICKEN TERIYAKI WITH SPINACH & RICE
2 persons / 555 kcal per person
Ingredients:
- 130 grams of basmati rice
- 1½ red onion
- 1½ tablespoons of olive oil
- 170 grams of Quorn pieces or vegetarian "pieces like chicken"
- 400 grams of fresh spinach
- salt
- homemade teriyaki sauce wok sauce
- 75 ml soy sauce
- 10 ml (rice)vinegar
- 1½ tablespoons of honey
- 1½ teaspoons of fresh garlic
- 1½ teaspoons ginger powder
- 1 teaspoon of Chili powder
Preparation:
Prepare the teriyaki sauce a few hours in advance, so the flavors can absorb well. Finely chop the garlic, mix it with the soy sauce, vinegar, honey, ginger powder and chili powder and put it in the fridge. Cook the rice according to the directions on the package. Meanwhile cut the onions into wedges. Heat ½ tablespoon of oil in a frying pan and fry the red onion over medium heat for 8 minutes. Meanwhile, heat the rest of the oil in a wok or frying pan over high heat and stir-fry the vega chicken pieces for 5 minutes until golden brown. Add the spinach in parts and let it shrink. Add the wok sauce and heat for 1 minute over medium heat. Serve the rice with the Quorn teriyaki pieces and place the fried onion on top.
Nutritional value per person:
Energy: 555 kcal
Protein: 27.1 grams
Carbohydrates: 73.2 grams
- including sugars: 16.6 grams
Fat: 13.7 grams
Fiber: 14.2 grams
Salt: 5.6 grams
Bron: AH Allerhande Magazine 2020 nr. 07 & Max600kcal
Reactie plaatsen
Reacties