

This week I made this delicious ‘stamppot’ (‘stamppot’ is Stamppot is a traditional Dutch dish made from a combination of potatoes mashed with one or several vegetables). I love ‘stamppot’ these can be made all year round.
With this ‘stamppot’ I found the addition of lettuce so special when reading the recipe. Normally the lettuce is a side dish here in the Netherlands.
When processing the dish as a document, I saw that I also made this dish in the spring, but with bacon instead of Zeeland bacon in the form of cold cuts.
🍽
Deze week heb ik deze heerlijke stamppot gemaakt. Ik ben dol op stamppotten deze kunnen het gehele jaar gemaakt worden.
Bij deze stamppot vond ik de toevoeging van de sla zo apart bij het lezen van het recept. Normaal eten we dit als bijgerecht.
Bij het verwerken van het gerecht als document zag ik dat ik in het voorjaar ook al dit gerecht heb gemaakt maar dan met speklapjes in plaats van Zeeuws spek in vleeswaren vorm.
🇬🇧
LETTUCE ‘STAMPPOT’ (PUREE) WITH ZEELAND BACON
2 persons / 444 kcal per person
Ingredients:
- 500 grams of stew potatoes or floury potatoes
- ½ head of lettuce
- 100 grams of Zeeland bacon (cold cuts)
- ½ tablespoon of butter
- 1½ tablespoon coarse mustard
- nutmeg
- pepper and salt
Preparation:
Boil the potatoes in a pan with little water and pinch of salt for about 20 minutes. Meanwhile, wash the lettuce, remove the water and cut the leaves into strips. Cut bacon into strips. Heat a wok or frying pan without oil and fry bacon for 5 minutes. Spoon bacon from pan onto plate. Let the lettuce shrink in the remaining shortening while stirring for approx. 2 minutes. Drain the potatoes (collect the cooking liquid) and mash with mustard and some of the collected cooking liquid to a smooth puree. Stir in lettuce and bacon. Season the stew with salt, pepper and nutmeg.
Nutritional value per person:
Energy: 444 kcal
Protein: 16.6 grams
Carbohydrates: 47.6 grams
- including sugars: 4.4 grams
Fat: 19.4 grams
Fiber: 5.9 grams
Salt: 2.7 grams
🇳🇱
SLASTAMPPOTJE MET ZEEUWS SPEK
2 personen / 444 kcal per persoon
Ingrediënten:
- 500 gram stamppotaardappelen of kruimige aardappelen
- ½ kropsla
- 100 gram Zeeuws spek (vleeswaren)
- ½ eetlepel boter
- 1½ eetlepel grove mosterd
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereiding:
Kook de aardappelen in pan met weinig water en wat zout in ca. 20 minuten gaar. Intussen sla wassen, uitslaan en bladeren in reepjes snijden. Spek in reepjes snijden. Verhit een wok of braadpan zonder boter bak het spek voor 5 minuten. Spek uit pan op bord scheppen. Sla in achtergebleven bakvet al omscheppend in ca. 2 minuten laten slinken. Aardappels afgieten (kookvocht opvangen) en met mosterd en wat opgevangen kookvocht tot smeuïge puree stampen. Sla en spek erdoor scheppen. Stamppotje op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.
Voedingswaarde per persoon:
Energie: 444 kcal
Eiwit: 16,6 gram
Koolhydraten: 47,6 gram
- waarvan suikers: 4,4 gram
Vet: 19,4 gram
Vezels: 5,9 gram
Zout: 2,7 gram
#kanker #cancer #hoofdgerecht #maincourse #max600kcal #avondeten #dinner #gezonderecepten #recepten #recipes #homecooking #healthy #easyrecipe #homemaderecepten #watetenwevandaag #instafood #foodoftheday #dinnertime #kokkerellen #foodblogger #thuiskok #makkelijkerecepten #eetsmakelijk #fooddiary @albertheijn #albertheijn @allerhande #allerhande @verstegennl #verstegenfriends
Gebaseerd op recept uit AH Allerhande Holland
Reactie plaatsen
Reacties