

Het mag dan wel buiten vandaag niet echt zomer zijn, de afgelopen dagen leek het wel anders. De nieuwe AH Allerhande lag wel op de tafel en dit gerecht sprong ervoor mij uit.
Ik ben wel dol op stamppot of eigenlijk de aardappelpuree van verse aardappelen, en dit elke keer op een andere manier te mengen met diverse groenten.
🍽
It may not really be summer outside today, but it seemed to be different in recent days. The new ‘AH Allerhande’ (Dutch food magazine) was on the table and this dish stood out for me.
I love ‘stamppot’ or actually the mashed potatoes of fresh potatoes, and to mix this with different vegetables each time in a different way.
🇳🇱
ZOMERSTAMPPOT MET TARTAAR
2 personen / 495 kcal per portie
Ingrediënten:
- 500 gram kruimige aardappel
- 200 gram trostomaten
- 7½ gram verse basilicum
- 4 bosuitjes/salade ui
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 rundertartaartjes
- 50 ml water
- 75 ml halfvolle melk
- 100 gram botersla
Bereiding:
Kook de aardappelen in water met eventueel zout in 20 minuten gaar. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes van 1 cm en snijd het basilicum fijn. Snijd een ½ cm van de onderkant van de bosuitjes. Verhit de helft van de olie in een koekenpan. Bestrooi de tartaartjes met versgemalen peper en eventueel zout en bak ze in 12 min. bruin en gaar. Keer halverwege. Doe de rest van de olie in een kom. Meng de bosuitjes erdoor tot ze helemaal met olie zijn bedekt. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en gril de bosuitjes 10 min. tot ze aan beide kanten zwarte strepen hebben. Keer regelmatig. Haal de tartaartjes uit de pan en houd warm op een bord onder aluminiumfolie. Voeg de tomaat en het water toe aan het achtergebleven bakvet en bak 3 min. op middelhoog vuur. Meng het basilicum door de tomatensalsa. Verwarm ondertussen de melk in een steelpan. Giet de aardappelen af, doe terug in de pan, voeg de melk toe en stamp met de pureestamper tot een puree. Voeg de sla in delen toe en laat al omscheppend slinken. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Verdeel de stamppot over borden. Leg op elk bord een tartaartje, 2 bosuitjes en wat tomaat-basilicumsalsa.
Voedingswaarde per portie:
Energie: 495 kcal
Eiwit: 28,3 gram
Koolhydraten: 52,3 gram
- waarvan suikers: 9,1 gram
Vet: 17,6 gram
Vezels: 6,2 gram
Zout: 1,4 gram
🇬🇧
SUMMER ‘STAMPPOT’ WITH TARTAR
2 persons / 495 kcal per serving
Ingredients:
- 500 grams floury potato
- 200 grams tomatoes
- 7½ grams fresh basil
- 4 spring onions / salad onions
- 1 tablespoon olive oil
- 2 tartar
- 50 ml water
- 75 ml semi-skimmed milk
- 100 grams butter lettuce
Preparation:
Boil the potatoes in water with any salt for 20 minutes. Meanwhile, cut the tomatoes into 1 cm cubes and chop the basil. Cut a ½ cm from the bottom of the spring onions. Heat half of the oil in a frying pan. Sprinkle the tartar with freshly ground pepper and salt and fry them for 12 minutes until brown and cooked. Turn halfway through. Put the rest of the oil in a bowl. Mix in the spring onions until they are completely covered with oil. Heat a grill pan over medium heat and grill the spring onions for 10 minutes until they have black stripes on both sides. Turn regularly. Remove the tartar from the pan and keep warm on a plate under aluminum foil. Add the tomato and water to the remaining shortening and cook over medium heat for 3 min. Mix the basil with the tomato salsa. Meanwhile, heat the milk in a saucepan. Drain the potatoes, return to the pan, add the milk and mash to a puree with the mashed potatoes. Add the lettuce in parts and let it shrink. Season with freshly ground salt and pepper. Divide the stew between plates. Place a tartar, 2 spring onions and some tomato basil salsa on each plate.
Nutritional value per portion:
Energy: 495 kcal
Protein: 28.3 grams
Carbohydrates: 52.3 grams
- including sugars: 9.1 grams
Fat: 17.6 grams
Fiber: 6.2 grams
Salt: 1.4 grams
Bron: AH Allerhande 2020 nr 05 – Zomer in zicht
Reactie plaatsen
Reacties