KIPRAGOUT MET RIJST EN WORTELSALADE / CHICKEN RAGOUT WITH RICE AND CARROT SALAD

Vandaag was het gerecht een heerlijk eenvoudige ragout samen met een salade van wortel.

 

Wat maakt een wortel zo gezond? (Bron: ETOS)

 

Wortels behoren tot knolgewassen en bevatten allerlei mineralen (zoals kalium, natrium, calcium en fosfor) en vitaminen (zoals vitamine B, vitamine E en betacaroteen). Hieronder volgt een uitleg over betacaroteen.

 

Betacaroteen

Betacaroteen is een stof die in worteltjes zit. Betacaroteen bevat op zijn beurt weer carotenoïden. Carotenoïden zijn kleurstoffen die voorkomen in planten, bacteriën en dieren. Deze worden in je lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A helpt bij het gezond houden van de huid en helpt om scherp te blijven zien. Daarnaast heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem. Pas wel op dat je niet te veel vitamine A binnenkrijgt. Zeker bij kinderen en zwangere vrouwen is het belangrijk om daar goed op te letten.

 

Flavonoïden

Flavonoïden zijn geen voedingsstoffen, maar antioxidanten. Antioxidanten kunnen eraan bijdragen dat vrije radicalen geen schadelijke effecten meer kunnen hebben. Vrije radicalen ontstaan van nature in ons lichaam, tijdens het proces van zuurstof verwerkingen. Zuurstof hebben we uiteraard nodig, maar een heel klein deel van het zuurstof dat ons lichaam binnenkomt, wordt omgezet in vrije radicalen. Die kunnen schade toebrengen aan organen en ontstekingen veroorzaken. Antioxidanten kunnen helpen dit proces tegen te gaan.

🍽

Today the dish was a deliciously simple ragout along with a carrot salad.

 

What makes a carrot so healthy? (Source: ETOS)

 

Carrots belong to tubers and contain all kinds of minerals (such as potassium, sodium, calcium and phosphorus) and vitamins (such as vitamin B, vitamin E and beta-carotene). Below is an explanation of beta-carotene.

 

Beta carotene

Beta carotene is a substance found in carrots. Beta carotene in turn contains carotenoids. Carotenoids are dyes found in plants, bacteria and animals. These are converted in your body into vitamin A. Vitamin A helps to keep the skin healthy and helps to keep your vision sharp. In addition, it has a positive effect on the immune system. Be careful not to get too much vitamin A. Especially with children and pregnant women it is important to pay close attention to this.

 

Flavonoids

Flavonoids are not nutrients, but antioxidants. Antioxidants can help prevent free radicals from having harmful effects. Free radicals naturally arise in our body during the process of oxygen processing. Of course we need oxygen, but a very small part of the oxygen that enters our body is converted into free radicals. These can damage organs and cause inflammation. Antioxidants can help counteract this process.

🇳🇱

KIPRAGOUT MET RIJST EN WORTELSALADE

 

2 personen / 577 kcal per persoon

 

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 2 eetlepels azijn
  • 300 gram winterpeen
  • 130 gram basmati rijst
  • 150 gram kipdijfilet
  • 15 gram ongezouten roomboter
  • 1 eetlepel tarwebloem
  • 50 ml kraanwater
  • 75 gram roomkaas kruiden
  • peper en zout

 

Bereiding:

Meng in een kom de honing met de azijn en peper en zout. Rasp de winterpeen en schep door de dressing. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de kipdijen in stukjes. Verhit ondertussen de boter in een koekenpan en bak de kip in 6 min. goudbruin. Voeg de bloem toe en bak 2 min. mee. Voeg het water en de roomkaas toe en roer tot een gebonden saus ontstaat. Verwarm nog 3 min. op laag vuur. Serveer de kipragout met de rijst en de salade.

 

Voedingswaarde per persoon:

Energie: 577 kcal

Eiwit: 21,5 gram

Koolhydraten: 64,8 gram

  • waarvan suikers: 10,9 gram

Vet: 23,8 gram

Vezels: 7,4 gram

Zout: 1,8 gram

KIPRAGOUT MET RIJST EN WORTELSALADE
PDF – 856,2 KB 222 downloads

🇬🇧

CHICKEN RAGOUT WITH RICE AND CARROT SALAD

 

2 persons / 577 kcal per person

 

Ingredients:

  • 1 tablespoon of liquid honey
  • 2 tablespoons of vinegar
  • 300 grams of carrot
  • 130 grams of basmati rice
  • 150 grams of chicken thigh fillet
  • 15 grams of unsalted butter
  • 1 tablespoon of wheat flour
  • 50 ml tap water
  • 75 grams of cream cheese herbs
  • pepper and salt

 

Preparation:

Mix the honey with the vinegar in a bowl and season with salt and pepper. Grate the carrot and stir through the dressing. Cook the rice according to the directions on the package. Cut the chicken thighs into pieces. Meanwhile, heat the butter in a frying pan and fry the chicken for 6 minutes until golden brown. Add the flour and fry for 2 minutes. Add the water and cream cheese and stir until a thick sauce forms. Heat for another 3 minutes on low heat. Serve the chicken ragout with the rice and salad.

 

Nutritional value per person:

Energy: 577 kcal

Protein: 21.5 grams

Carbohydrates: 64.8 grams

  • including sugars: 10.9 grams

Fat: 23.8 grams

Fiber: 7.4 grams

Salt: 1.8 grams

CHICKEN RAGOUT WITH RICE AND CARROT SALAD
PDF – 854,9 KB 215 downloads

#hoofdgerecht #maincourse #max600kcal #avondeten #dinner #gezonderecepten #lekkeregerechten #recepten #recipes #homecooking #healthy #homemaderecepten #watetenwevandaag #instafood #foodoftheday #dinnertime #weightloss #afslanken #kokkerellen #foodblogger #foodstagram #thuiskok #makkelijkerecepten #foodporn #eetsmakelijk #fooddiary #aantafel @albertheijn @allerhande #allerhande #kanker #cancer @lassie_official @etos

 

Bron: AH Allerhande Magazine 2012 nr. 06

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.