

Dit is het 2e recept van de DEKAMARKT receptenkaarten die ik heb gekregen van mijn moeder.
Pilav is verwant aan de Italiaanse risotto. Het woord is waarschijnlijk afkomstig van het Oud-Perzische woord pilau, wat 'rijst' betekent*1.
Een heerlijk frisgerecht door de toevoeging van de tomaat door de rijst. Leuk om de shoarma eens niet met een broodje te eten.
🍽
This is the 2nd recipe of the DEKAMARKT (Dutch food market) recipe cards that I received from my mother.
Pilaf is related to the Italian risotto. The word probably comes from the Old Persian word pilau, which means 'rice' *1.
A delicious fresh dish by adding the tomato to the rice. Nice to eat the shawarma without a sandwich.
🇳🇱
PILAV MET SHOARMA EN TOMAAT
2 personen / 596 kcal per persoon
Ingrediënten:
- ½ theelepel komijnzaad
- ½ theelepel kardemompoeder
- 1 eetlepel olijfolie
- 1½ ui
- ½ kippenbouillontablet
- 35 gram tomatenpuree
- 150 gram basmatirijst
- 2 tomaten
- 200 gram kipdijreepjes shoarma
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- peper en zout
Bereiding:
Snipper ½ ui en snijd de andere ui in dunne halve ringen. Verwijder de zaadjes van de tomaten en snijd in kleine blokjes. Rooster het komijnzaad en het kardemompoeder 1-2 minuten op hoog vuur in een droge hapjespan, terwijl je met de pan schudt. Voeg ½ eetlepel olijfolie en de gesnipperde ui toe en fruit 5 minuten. Los intussen het ½ kippenbouillontablet op in 335 ml kokend water en zet apart. Voeg de tomatenpuree en basmatirijst toe aan de hapjespan en bak al roerend 1 minuut. Giet de bouillon erbij en roer de tomaatblokjes erdoor. Breng aan de kook en draai het vuur omlaag. Kook de rijst circa 10 minuten, tot de rijst gaar en de bouillon opgenomen is. Doe een deksel op de pan en laat 10 minuten uitdampen (van het vuur af). Giet intussen de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de halve uienringen 5 minuten op hoog vuur. Voeg het shoarmavlees toe, draai het vuur naar middelhoog en bak het vlees 5 minuten tot het gaar is en de uienringen bruin. Roer de pilav los, proef en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de pilav over borden. Serveer het shoarmavlees en de uienringen op de pilav met een lepel Griekse yoghurt erbij.
Voedingswaarde per portie:
Energie: 596 kcal
Eiwit: 25,1 gram
Koolhydraten: 69,8 gram
- waarvan suikers: 10,5 gram
Vet: 21,7 gram
Vezels: 6,4 gram
Zout: 2,2 gram
🇬🇧
PILAF WITH SHAWARMA AND TOMATO
2 persons / 596 kcal per person
Ingredients:
- ½ teaspoon of cumin seeds
- ½ teaspoon of cardamom powder
- 1 tablespoon of olive oil
- 1½ onion
- ½ chicken stock tablet
- 35 grams of tomato paste
- 150 grams of basmati rice
- 2 tomatoes
- 200 grams of chicken thigh strips of shawarma
- 2 tablespoons of Greek yogurt
- pepper and salt
Preparation:
Chop a ½ onion and cut the other onion into thin half rings. Remove the seeds from the tomatoes and cut into small cubes. Roast the cumin seeds and cardamom powder in a dry skillet for 1-2 minutes over high heat, shaking the pan. Add ½ tablespoon of olive oil and the chopped onion and fry for 5 minutes. Meanwhile, dissolve the ½ chicken stock tablet in 335 ml of boiling water and set aside. Add the tomato paste and basmati rice to the skillet and fry stirring for 1 minute. Pour in the stock and stir in the tomato cubes. Bring to a boil and turn down the heat. Cook the rice for about 10 minutes, until the rice is cooked through and the stock is absorbed. Put a lid on the pan and let it evaporate for 10 minutes (away from the heat). Meanwhile, pour the rest of the olive oil into a frying pan and fry the half onion rings over high heat for 5 minutes. Add the shawarma meat, turn the heat to medium-high and fry the meat for 5 minutes until done and the onion rings brown. Stir the pilaf, taste and season with salt and pepper. Divide the pilaf over plates. Serve the shawarma meat and the onion rings on the pilaf with a spoonful of Greek yogurt.
Nutritional value per portion:
Energy: 596 kcal
Protein: 25.1 grams
Carbohydrates: 69.8 grams
- including sugars: 10.5 grams
Fat: 21.7 grams
Fiber: 6.4 grams
Salt: 2.2 grams
Bron: Dekamarkt receptenkaart @dekamarkt (Instagram)
Reactie plaatsen
Reacties