RICE WITH CHICKEN IN PEANUT DRESSING AND VEGETABLES / RIJST MET KIP IN PINDADRESSING EN GROENTES

This dish I made this week on King's Day. The birthday of our King of the Netherlands Willem-Alexander. I think orange should not be missing, orange belongs to our royal family The color splashes out of the screen in the photo.

It looks a bit like a gado-gado dish. The spiciness can be adjusted by using more or less sambal.

🍽

Ik ben bezig om de gerechten van deze week uit te werken. Zoals dit gerecht wat ik deze week heb gemaakt op Koningsdag. De kleur oranje mag dan niet ontbreken vind ik zelf. De kleur spat uit het scherm op de foto.

Het lijkt een beetje op een gado-gado gerecht. De pittigheid kan zelf gereld worden door meer of minder sambal te gebruiken.

🇬🇧

RICE WITH CHICKEN IN PEANUT DRESSING AND VEGETABLES

 

2 persons / 552 kcal per person

 

Ingredients:

  • 120 grams basmati rice
  • ½ clove of garlic
  • ½ cucumber
  • 1½ tablespoon of natural vinegar
  • 125 grams of carrots
  • 200 grams of green beans
  • 200 grams of chicken thigh fillet
  • 2 tablespoons of 100% peanut butter natural
  • 3 tablespoons of water
  • ½ teaspoon of sambal
  • freshly ground pepper and salt

 

Preparation:

Finely chop the garlic. Cook the rice in boiling water with salt along with the garlic according to the instructions on the rice packaging and drain. Set aside until use. Meanwhile, use a cheese slicer or vegetable peeler to slice the cucumber lengthwise into wafer-thin slices and mix with ⅔ of the vinegar and some pepper. Set aside until use. Halve the winter carrot lengthwise and cut into thin slanted slices of approx. ½ cm. Cook the green beans for 9 minutes. Add the carrot for the last 3 minutes. Drain the vegetables and season with pepper. Meanwhile, cut the chicken into thin strips. Heat a frying pan and fry the chicken on a high heat for about 3-4 minutes. Mix the peanut butter with the rest of the vinegar, sambal and the water and toss with the chicken. Use more water if you want the sauce to be thinner. Season with pepper and possibly salt. Divide the rice and vegetables over plates and divide the chicken with the peanut dressing over it. Serve with the cucumber ribbons.

 

Nutritional value per person:

Energy: 552 kcal

Protein: 32.5 grams

Carbohydrates: 56.3 grams

-   including sugars: 6.0 grams

Fat: 19.8 grams

Fiber: 8.8 grams

Salt: 1.3 grams

 

RICE WITH CHICKEN IN PEANUT DRESSING AND VEGETABLES
PDF – 7,0 MB 35 downloads

🇳🇱

RIJST MET KIP IN PINDADRESSING EN GROENTES

 

2 personen / 552 kcal per persoon

 

Ingrediënten:

  • 120 gram basmati rijst
  • ½ teen knoflook
  • ½ komkommer
  • 1½ eetlepel natuurazijn
  • 125 gram winterpeen
  • 200 gram sperziebonen
  • 200 gram kipdijfilet
  • 2 eetlepels 100% pindakaas naturel
  • 3 eetlepels water
  • ½ theelepel sambal
  • versgemalen peper en zout

 

Bereiding:

Snijd de knoflook fijn. Kook de rijst in kokend water met zout samen met de knoflook volgens de aanwijzingen op de verpakking van de rijst en giet af. Laat staan tot gebruik. Schaaf ondertussen de komkommer met de kaasschaaf of dunschiller in de lengte in flinterdunne plakken en meng met ⅔ van de azijn en wat peper. Laat staan tot gebruik. Halveer de winterpeen in de lengte en snijd in dunne schuine plakken van ca. ½ cm. Kook de sperziebonen 9 minuten. Voeg de laatste 3 minuten de peen toe. Giet de groentes af en breng op smaak met peper. Snijd ondertussen de kip in dunne reepjes. Verhit een koekenpan en bak de kip ca. 3-4 minuten op hoog vuur gaar. Meng de pindakaas met de rest van de azijn, sambal en het water en schep om met de kip. Gebruik meer water als je de saus dunner wil hebben. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de rijst en groentes over borden en verdeel de kip met de pindadressing erover. Serveer met de komkommerlinten.

 

Voedingswaarde per persoon:

Energie: 552 kcal

Eiwit: 32,5 gram

Koolhydraten: 56,3 gram

-   waarvan suikers: 6,0 gram

Vet: 19,8 gram

Vezels: 8,8 gram

Zout: 1,3 gram

RIJST MET KIP IN PINDADRESSING EN GROENTES
PDF – 16,0 MB 37 downloads

#hoofdgerecht #maincourse #max600kcal #avondeten #dinner #gezonderecepten #lekkeregerechten #recepten #recipes #homecooking #healthy #homemaderecepten #watetenwevandaag #instafood #foodoftheday #dinnertime #kokkerellen #foodblogger #thuiskok #makkelijkerecepten #eetsmakelijk #kanker #cancer #fooddiary @albertheijn #albertheijn @allerhande #allerhande @lassie_official #lassierijst @conimex_official #conimex #dinner #chicken

 

Gebaseerd op recept uit AH Allerhande 01 - 2023

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb