RUSH BEAN MASH / SNIJBONENSTAMPPOT

Here is the recipe for the string bean stew. A stew that goes towards spring. I used unpeeled potatoes in this dish. Bought this in a stall here in Burdaard. Potatoes from clay soil. The addition of watercress and spring onion gives the dish extra structure.

🍽

Hier het recept van de snijbonenstamppot. Een stamppot welke richting het voorjaar gaat. In dit gerecht heb ik zowaar eens ongeschilde aardappelen gebruikt. Deze gekocht in een stalletje hier in Burdaard. Aardappelen uit kleigrond. De toevoeging van waterkers en bosui geeft het gerecht extra structuur.

🇬🇧

RUSH BEAN MASH

2 persons / 528 kcal per person

Ingredients:

  • 500 grams of floury potatoes
  • 250 grams of fresh string beans
  • 1 onion
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 150 grams of beef chipolata
  • ½ tablespoon unsalted butter
  • 10 grams of cress
  • 2 spring onions
  • peper and salt

 

Preparation:

Peel the potatoes and cut into pieces. Boil in a pan of water with salt to taste for 20-25 minutes. Drain them, but reserve ½ soup spoon per person of the cooking liquid from the potatoes. In the meantime, cut the string beans into narrow strips. Boil the string beans in plenty of water for 3-5 minutes until al dente. Drain and rinse with cold water. Chop the onions. Heat half the oil in a frying pan and fry the onion for about 3-5 minutes until translucent. Heat the rest of the oil in a non-stick frying pan and fry the sausages for about 7 minutes until brown and done on all sides. Cut the spring onions into rings. Mash or mix the potatoes with the reserved cooking liquid and the butter until puree. Season with freshly ground pepper and salt. Stir in the string beans and fried onions. Serve with the sausages and freshly cut cress and spring onions.

Nutritional value per person:

Energy: 528 kcal

Protein: 21.2 grams

Carbohydrates: 50.1 grams

-   including sugars: 2.9 grams

Fat: 24.8 grams

Fiber: 9.1 grams

Salt: 1.0 grams

RUSH BEAN MASH
PDF – 3,5 MB 6 downloads

🇳🇱

SNIJBONENSTAMPPOT

2 personen / 528 kcal per persoon

Ingrediënten:

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 250 gram verse snijbonen
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram runderchipolata
  • ½ eetlepel ongezouten roomboter
  • 10 gram tuinkers
  • 2 bosuitjes
  • peper en zout

 

Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook in een pan water met zout naar smaak in 20-25 minuten gaar. Giet ze af, maar houd ½ soeplepel per persoon kookvocht van de aardappelen achter. Snijd ondertussen de snijbonen in smalle reepjes. Kook de snijbonen in 3-4 minuten in ruim water beetgaar. Giet ze af en spoel ze na met koud water. Snipper de uien. Verwarm de helft van de olie in een koekenpan en fruit de ui ca. 3-5 minuten tot ze glazig zijn. Verhit de rest van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de worstjes in ca. 7 minuten rondom bruin en gaar. Snij de bosui in ringetjes. Stamp of mix de aardappelen met het achtergehouden kookvocht en de boter tot puree. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Schep de snijbonen en de gefruite uien erdoor. Serveer met de worstjes en de vers geknipte tuinkers.

Voedingswaarde per persoon:

Energie: 528 kcal

Eiwit: 21,2 gram

Koolhydraten: 50,1 gram

-   waarvan suikers: 2,9 gram

Vet: 24,8 gram

Vezels: 9,1 gram

Zout: 1,0 gram

SNIJBONENSTAMPPOT
PDF – 3,5 MB 7 downloads

#hoofdgerecht #maincourse #dinner #diner #gezonderecepten #recepten #recipes #homecooking #healthy #easyrecipe #homemaderecepten #watetenwevandaag #instafood #foodoftheday #dinnertime #kokkerellen #foodblogger #makkelijkerecepten #eetsmakelijk #kanker #cancer #fooddiary #aardappelen #burdaard

@albertheijn #albertheijn

Gebaseerd op recept uit AH Allerhande 2008 nr. 07

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.